Disharmonic Orchestra # Metal koncert

20. oktober 2012 # Vstopnina 8 € # FB Event


Še nekaj dni nas loči od pravega underground death metal spektakla, ki se bo zgodil 20. oktobra v kranjskem Trainstation Squatu. Poleg legendarne avstrijske death metal zasedbe Disharmonic Orchestra bodo nastopili tudi preverjeni domačini Penitenziagite, prenovljeni Violent Devoties iz sosednjega Celovca ter obetavni novinci Plains Of Despair (člani Armaroth, Nature, ex-Raven Death, Serpent Stranger, ex-Pesadilla).

Disharmonic Orchestra so brez dvoma eni od prvoborcev evropske death metal scene, ki so skupaj z ostalimi protagonisti, kot so Atrocity, Dismember, Pungent Stench in Hypocrisy v začetku 90ih orali ledino in utirali pot temu glasbenemu žanru. Skupina je nastala leta 1987 v Celovcu in kmalu podpisala za založbo Nuclear Blast, pri kateri je leta 1990 izdala prvenec z naslovom Expositionsprophylaxe. Po singlu Mind Seduction so leta 1992 v Sunlight Studios na Švedskem s producentom Tomasom Skosbergom posneli drugi album Not To Be Undimensional Conscious. Z novim albumom se je spremenil tudi njihov glasbeni stil, ki je iz grindcora mutiral v nekakšen progresivni death metal. Na tretjem albumu Pleasuredome iz leta 1994 se je še enkrat spremenil stil igranja, kateremu bi lahko rekli avantgardni metal. Kmalu po izidu tega albuma je skupina razpadla. Ponovno so se združili leta 2001 in posneli novi studijski album imenovan Ahead, ki nadaljuje glasbeno usmeritev z njegovega predhodnika.

Kranjski Penitenziagite so z delovanjem začeli leta 2004 kot ekstremni death/black metal band. S številnimi menjavami v zasedbi je tudi njihova glasba počasi dobila končno obliko in se ustalila v death metalu, kjer fantje ostajajo še danes. Leta 2008 je sledil novi material, ki so ga potem zabeležili na drugih demo posnetkih z naslovom The New Evolution. Skupina se je že uspešno predstavila publiki širom po Sloveniji in nastopila tudi na številnih festivalih, kot so Metalcamp, Metal Mania Open Air in podobni.

Po nekajletni pavzi se s prenovljeno zasedbo in novim materialom vračajo avstrijski old school death metal ekstremisti Violent Devoties. Med tem časom so se posvetili pisanju novih skladb za prihajajoči album, ki naj bi v bližnji prihodnosti izšel pri založbi Gr!ndhouse Records. Skupina se v dvanajstih letih delovanja lahko pohvali s številnimi nastopi po celi Evropi ter Veliki Britaniji, kjer so si koncertne odre delili tudi z uveljavljenimi imeni, kot so Six Feet Under, Vader, Cryptopsy, Macabre, Aborted, Behemoth, Dying Fetus, Origin in mnogi drugi.

Plains Of Despair je nova gorenjska skupina, ki je nastala konec poletja 2011 z namenom, da bi igrala death/thrash metal. Sčasoma se je zvok benda oddaljil od thrasherskih smernic in začel strmeti bolj k progresivnemu death metalu. Člani so si izkušnje nabirali tudi v nekaterih zasedbah, kot so Armaroth, Nature, Raven Death, Serpent Stranger in Pesadilla.