Kinofobija ob torkih @ Trainstation Squat Kranj # November

06.11.2012 # Control (2007), biografska glasbena drama

Režija: Anton Corbijn
Scenarij: Deborah CurtisMatt Greenhalgh (screenplay)
Glavni igralci: Sam Riley, Samantha Morton and Craig Parkinson


Film je biografija Iana Curtisa, pevca legendarne skupine Joy Division in spremlja njegovo glasbeno pot in zasebno življenje. Film je prejel številne nagrade na različnih filmskih festivalih. Premierno je bil prikazan na filmskem festivalu v Cannesu, kjer je prejel štiri nagrade.


13.11.2012 # We Need to Talk About Kevin (2011), drama

Režija: Lynne Ramsay
Scenarij: Lynne Ramsay, Rory Kinnear
Glavni igralci: Tilda Swinton, John C. Reilly


Pogovoriti se morava o Kevinu je neprizanesljiv, pogumen in iskren portret materinstva ter pretresljiv pogled na krivdo, izgubo in sramoto, ki se nam razkrije skozi oči matere (Tilde Swinton). Dolgo pričakovani tretji celovečerec uveljavljene škotske režiserke je intimna psihološka drama, posneta po kontroverzni knjižni uspešnici, nagrajeni s prestižnim britanskim priznanjem orange za leposlovje.

»Eva je liberalka, ki je po preselitvi v predmestje opustila misel na angažma, aktivizem in revolucijo, tako daje potem njeno falirano, opuščeno revolucijo izpeljal in dorekel njen sin – na moten, pretiran, sociopatski način. Njegov zločin ni le perverzno darilo materi, ampak šolski odgovor na impotenco in sterilnost sodobne levice. ZELO ZA«


20.11.2012 # Otesánek (2000), igrano animirana komično fantazijska drama

Režija: Jan Svankmajer
Scenarij: Jan Svankmajer
Glavni igralci: Veronika Zilková, Jan Hartl, Jaroslava Kretschmerová


Film je preplet zgodb prebivalcev večstanovanjske hiše v katerem se domišljija prepleta z realnostjo in kjer oživijo otroške pravljice. Z nenavadnimi komično šokantnimi prizori nas film drži v napetosti vse do konca, saj je zanimiv in nepredvidljiv. Film je prejel številne nagrade na Češkem iz koder izvira.


27.11.2012 # La piel que habito (2011), triler

Režija: Pedro Almodóvar
Scenarij: Pedro Almodóvar, Agustín Almodóvar
Glavni igralci: Antonio Banderas, Elena Anaya


Antonio Banderas, režiserjeva igralska muza osemdesetih, v elegantni reinterpretaciji norega znanstvenika. Almodóvar se v tem edinstvenem in drznem spoju melodrame, filma noir in grozljivke vrača k svojim starim obsesijam, ob tem pa v spomin prikliče številne klasike – od Langa, Franjuja in Buñuela do Hitchcocka.

»Leden, a obenem seksi. Morbiden, a obenem gladek kot koža. Artificielen, a obenem zapeljiv. Napet, a obenem filozofski. Grozljiv, a obenem glamurozen. Šokanten, a obenem sublimen. Strasten, a obenem morilski. Precizen, a obenem perverzen. Voajerski, a obenem past za pogled. ZA+«