Kinofobija: Otroci socializma – Zamenite mi glavo

5. junij, 2013

glasbeni dokumentarec
Slovenija, 2012, 45 min
Režiser: Brane Bitenc

http://www.imdb.com/title/tt2219014/

Film, ki ga je režiral kar pevec in tekstopisec skupine Brane Bitenc, produciral pa basist Andrej Štritof, poskuša na podlagi pogovorov s člani skupine in tedanjimi vidnejšimi akterji punkovskega gibanja ter starih arhivskih posnetkov in posnetkov z zadnjih dveh, novejših nastopov narediti presek kariere skupine, ki je bila v kratkem času svojega delovanja deležna različnih represivnih ukrepov tedanjega socialističnega režima.

Cenzura je bila stalna spremljevalka skupine. Pri tem ni bil sporen njen glasbeni izraz, ki je v nasprotju z zvokom drugih punk bendov zvenel precej novovalovsko, temveč bridka besedila frontmana Braneta Bitenca, ki so se dotikala vsakdanjega življenja tedanjega mladega človeka. Skladbi, kot sta Pejd ga pogledat, Brane in Vojak, sta danes tako rekoč klasiki slovenskega punka, komada 700 usnjenih torbic in Pesem za Mandič Dušana pa je tedanji režim prepovedal javno izvajati.

Oba, film in drzna izjava nekdanjega člana še drznejše skupine, dokazujeta, da živimo v vse slabših družbenih okoliščinah, in prav nanje so Otroci socializma opozarjali že v „sivih“ socialističnih časih. A danes pravzaprav ni nič drugače, mar ne?

opis iz: http://www.mladina.si/116290/