Kinofobija: We Are Laibach in We are Hollywood + pogovor z režiserjem

3., 4., 5., september 2013 (20:00)

V sredo 4. septembra bo na projekciji prisoten tudi režiser, ki bo po koncu dokumentarnega filma odgovoril na vaša vprašanja.

We Are Laibach
dokumentarni film
2013, 30 min
režija: Diego MenendesFilm "We Are All Ljubljana/Laibach" prikazuje slovensko prestolnico v različnih zgodovinskih obdobjih in iz specifičnega zornega kota pogleda na totalitarizme, ki so tako ali drugače zaznamovali deželo in njeno glavno mesto.Polurni film prikazuje, kako se v Evropo vračajo totalitarne ideje, je sporočil avtor.

We Are Hollywood
dokumentarni film
2013, 15 min
režija: Diego MenendesWe Are Hollywood, ki govori o povezavi med filmskim in političnim svetom, prikazuje pa politike, ki so bili najprej filmski igralci, nato pa še igralci s političnim ozadjem in političnim vplivom v filmskem svetu. »Njihova skupna točka je Hollywood, kamor želi sprva priti tudi glavni junak tega filma, ki na svet gleda izključno skozi kamero,« pravi režiser Diego Menendes

V Ljubljano s časovnim vlakom

Glavni junak nič hudega sluteč sede na vlak, ki je v resnici časovni vlak, in ta ga nato popelje v preteklost, pa tudi v prihodnost. Vlak ga dostavi v Ljubljano.

Kot naključni potnik se sprehodi skozi obdobje protikomunističnega zborovanja leta 1944, skozi leto 1957 in v čas komunističnega zborovanja.

Sledijo leto 1991 in čas osamosvojitve, leto 2011 s praznovanjem 20. obletnice samostojne Slovenije in leto 2012 z doslej največjimi demonstracijami pri nas.

Kot režiserjeve besede povzema tednik Mladina, imajo vsa obdobja skupno točko. "Totalitarizem, tak ali drugačen, pa naj gre za fašizem, komunizem ali kapitalizem. Ljubljančani smo mi vsi, levi in desni," je še dejal Menendes.

http://youtu.be/nWG3kUUGXB8
http://www.youtube.com/watch?v=DQxB5AQXOuI