Eyesburn

14. marec, 2014


Začetek: 21:00
Konec: 03:00
Prispevek: 10 €

Skupina Eyesburn je bila ustanovljena leta 1994. Prvi album, Freedomize, je bil posnet v živo v beograjskem klubu KST. V tem obdobju je skupina igrala pretežno v beograjskih klubih, občasno tudi v klubih drugod po Srbiji. V tem času so tudi začeli s snemanjem prvega studio albuma Dog Life. Zaradi menjav članov v skupini so nadaljevali kot trio in začeli raziskovati druge glasbene zvrsti (reggae, dub, drum&bass), s tem pa ustvarili svoj poseben zvok ter mešanico stilov. Njihova glasba je postala všeč mnogim in število oboževalcev se je začelo vzpenjati. Kot rezultat naraščajoče popularnosti so bili povabljeni na predvolilno turnejo “IT’S TIME” in “USE IT (your brain)”, ki so se je z veseljem udeležili.

Posneli so soundtrack za mladinski film Munje in se tako predstavili širšemu občinstvu. V letih 2001 in 2002 so odigrali preko 400 koncertov predvsem v Srbiji, Makedoniji, Bosni in Sloveniji ter postali ena izmed bolj zanimivih skupin na glasbeni sceni bivše Jugoslavije.Skupaj s Tonyem Allenom so nastopili na EXIT festivalu v Novem Sadu. Kot gostje so nastopili v Begradu na koncertu glasbenika Lee Scratch Perryja (skupaj z Ank Steady Spear), Burnin Speara in skupinami kot so Pro-Pain in Disciplin’ A Kitchme.

Kasneje je skupina posnela z reggaejem obarvan album Gabau ter album Cool Firem, na katerem so sodelovali z dub poetom Ank Steady Spear, ki je napisal besedilo in z njimi tudi nastopal.

Naslednji album Solid je izšel maja 2003 in je po mnenju tako oboževalcev kot tudi kritikov njihov najboljši album do sedaj.

Njihova vse večja popularnost je vodila k vabilu Maxa Cavalera, da se mu pridružijo pri pesmi Moses on the Soulfly pri albumu Prophecy in na nastopu na evropski Prophecy turneji leta 2004.

Na začetku leta 2007 je skupina naznanila odmor. Vse je bilo tiho do polovice 2011, ko je Eyesburn javno naznanil povratni koncert na Jelen Top 10 Tour 2011.


Po zelo ugodnih odzivih na ponovno združitev skupine tako s strani kritikov, kot tudi občinstva so Eyesburn poskrbeli za novo navdušenje z novo izdajo Reality Check (2013) je dolgo pričakovani novi album legendarne srbske crossover zasedbe. Album prinaša 15 pesemi, pod katerimi se podpisuje producent Miloša Mihajlovića (Blaze studios), mastering je bil rezaliziran s pomočjo Jensa Bogrena (Sensation street studio). Po 8 letih od izdaje zadnjega albuma je za Eyesburn napočilo novo poglavje, čas je da preverimo realnost. Reality Check. Peace Metal.

Vabljeni!