Priletni parazit ali Kdo je Marko Brecelj?

9. april, 2014


Začetek: 19:00
Konec: 22:00
Prostovoljni prispevki!

Priletni parazit ali Kdo je Marko Brecelj? (2013)
celovečerni dokumentarni film
trajanje: 83 min
režiser in scenarist: Janez Burger

Nekoč Buldožer, danes pa tisti, ki trojici Kangler–Janković–Popovič v skladu s svojim mehkim terorizmom podari odlitek svojega iztrebka.
Kdo je Marko Brecelj? "Fenomen. In imam občutek, da eden najbolj spregledanih slovenskih umetnikov," v uvodu filma razmišlja gledališka režiserka Mateja Koležnik."Marko Brecelj je poezija. Poezija, ki je življenje. Poezije pa se ne da ubesediti drugače kot z verzi," nerodno vprašanje rešuje avtor dokumentarnega filma Janez Burger. Priletni parazit ali Kdo je Marko Brecelj je dokumentarec, ki ga je režiser septembra predstavil na Festivalu slovenskega filma, iz Portoroža pa odnesel vesni za najboljši dokumentarni film in najboljšo montažo.

Film s pomočjo sogovorcev, kot so Marko Brecelj, seveda, pa Igor Vidmar, Zoran Predin, kipar Marko Kovačič, glasbeni producent Borut Činč, gledališki kritik Blaž Lukan in še kdo, odpotuje iz Brecljeve mladosti, njegovega legendarnega albuma "Cocktail", pa do njegovih Buldožerjev, dueta Zlatni zubi in današnjega mehkega terorizma. Kamera ekscentričnega glasbenika spremlja tako doma, kot pri vožnji s komaj delujočim kombijem in med nepogrešljivim udejstvovanjem v MKSMC Koper.

"Marko Brecelj je skupna točka v egocentričnem svetu pop kulture, kjer je težko doseči konsenz o tem, kdo je bil začetnik drugačnega razmišljanja," piše v uradnem opisu izredno dinamičnega filma, polnega aktivizma in svojevrstnega humorja!

Vabljeni!