Predavanje in diskusija: VZPON SKRAJNE DESNICE V EVROPI (gostI: Erik Valenčič, Tibor Rutar)

17. februar, 2015

Začetek: 20.00
Konec: 23.00
Prostovoljni prispevki!

Finančna, gospodarska in socialna kriza v Evropi je rodila ogromno novih političnih obrazov. Zgodovina nas uči, da so gospodarske krize dobro gojišče za ekstremna politična razmišljanja.

Tako se zaradi vse bolj zaostrenih življenjskih razmer krepijo skrajne desničarske stranke in počasi zmagujejo na raznih volitvah. Od Francije, Nizozemske, Ukrajine, Madžarske, Avstrije, Slovaške, Grčije, Velike Britanije, Švedske, Poljske…, vedno bolj so priljubljeni tudi pri mladini.
Strankarsko se poskušajo vezati tudi v zvezo evropske ultradesničarske stranke, ki naj bi napovedala boj proti Bruslju. Francoski filozof Bernard Stiegler je v nedavnem intervjuju za Mladino dejal, da če bo Evropa napačno eksperimentirala, se lahko znajdemo v fašizmu. Tej tezi je pritrdil tudi Igor Pribac: "Evropa že drsi v ta položaj. Trenutne razmere volilno telo pehajo v naročje tistih, ki vzbujajo lažno upanje, da lahko naredijo red."Razne manjše skrajno desničarske skupine se vse več aktivirajo tudi na ulicah. Aktualne so demonstracije v Nemčiji proti islamizmu, v Grčiji in na Švedskem so pretepi nazi skinheadov in antifašistov nekaj vsakdanjega. Vse več je napadov na razne socialne levičarske centre, lotevajo se matretiranja in pretepanja migrantov, homoseksualcev, tudi kakšni umori so povezani z njimi.
Več informacij o vzponu skrajnih desničarskih skupin v Evropi pa na predavanju.

Gost: Erik Valenčič, Tibor Rutar

Facebook: https://www.facebook.com/events/784716254955581/


Vljudno vabljeni!