KINOFOBIA: DIAZ: Don't Clean Up This Blood (2012)

18. marec, 2015
Začetek: 20.00
Konec: 22.00
Vstop prost oz. prostovoljni prispevki.

Opis filma:
Mladi protestniki se ob vrhu skupine G8 zbirajo v šoli Diaz Pascoli, kjer začasno ustanovijo družbeni forum. Večinoma mlajši moški in ženske so kljub nasilju na ulicah dobro razpoloženi, a sredi noči doživijo nenadno presenečenje. Oborožene policijske enote vdrejo v stavbo in jih dve uri pretepajo. Večina protestnikov s telesnimi poškodbami konča v bolnišnici, policija pa poskuša svoja dejanja upravičiti s podtikanjem molotovk v stavbo. Iz različnih pogledov na tragični dogodek v filmu izvemo resnico o tem žalostnem dnevu za italijansko demokracijo.

Rekonstrukcija dogodkov iz Genove leta 2001, ko je med protiglobalizacijskimi protesti skupina policistov napadla miroljubne udeležence.

DIAZ: Don't Clean Up This Blood
Daniele Vicari
Italija, Romunija, Francija, 2012
35 mm
127 min

režija: Daniele Vicari
scenarij: Daniele Vicari, Laura Paolucci
fotografija: Gherardo Gossi
glasba: Teho Teardo
montaža: Benni Atria
igrajo: Claudio Santamaria (Max Flamini), Jennifer Ulrich (Alma Koch), Elio Germano (Luca Gualtieri), Davide Iacopini (Marco), Ralph Amoussou (Etienne), Fabrizio Rongione (Nick Janssen), Renato Scarpa (Anselmo Vitali), Mattia Sbragia (Armando Carnera), Antonio Gerardi (Achille Faleri), Paolo Calabresi (Francesco Scaroni)

festivali, nagrade:
Berlin 2012 (nagrada občinstva v sekciji Panorama), Karlovi Vari 2012

»V Italiji zakon ne predvideva mučenja. To pomeni, da ne omejuje tistih, ki mučenje izvajajo, saj kot zločin zakonsko ne obstaja. Mučenje nastaja v državi, katere književnost in kultura sta bili med prvimi, ki sta se zavzemali zoper njega.« (Daniele Vicari).

Daniele Vicari:
Rojen leta 1967 v Collegiovu v Italiji. Na univerzi La Sapienza v Rimu je študiral zgodovino in film. Sprva je delal kot filmski kritik, pozneje pa je posnel vrsto dokumentarnih filmov s politično in ekološko tematiko. Za svoj prvi igrani celovečerec Velocità massima je leta 2002 prejel Pasinettijevo nagrado na filmskem festivalu v Benetkah.

Vabljeni!