7. SubArt festival: PERO DEFFORMERO

11. julij, 2015
Začetek: 21.00
Konec: 3.00
Prispevek: 10 eur
Lokacija: Trainstation Squat

Pero Defformero, skupina iz Novega Sada, ki je v svoji glasbi združila nezdružljivo – narodnjake in heavy metal – ter postala hit na področju nekdanje Jugoslavije, prihaja prvič tudi v Kranj!

V začetku 90-ih let je mladi kitarist Saša Friš dobil idejo, da bi začel kombinirati elemente hard rocka in heavy metala s turbofolkom, ter napisal skladbi Veče na plaži (pozneje preimenovano v Ostavljen sam ja) in Srca tvoga plam (zdaj znano kot Došli smo do kraja puta). Da bi svoje delo razvil naprej, je ustanovil skupino in ji nadel ime Pero Defformero po liku iz stripa Alan Ford.Po samonaslovljenem prvencu in prvem videospotu sta skupino zapustila dva člana, a sta se njuni mesti kmalu zapolnili. Skupina je leta 1997 posnela svoj drugi album Pero Defformero II, ki pa v nasprotju s svojim predhodnikom nikoli ni bil uradno izdan. Bend se je zaradi pomanjkanja interesa publike odločil za prekinitev dejavnosti za nedoločen čas.

Pero Defformero je doživel ponovno prebujenje leta 2003 na pobudo oboževalcev, ki so po naključju srečali in prepoznali člane skupine ter jih prepričali, da se zopet združijo, saj so njihovi stari posnetki sčasoma dosegli kultni status. Popularnost skupine je postopoma narasla in leta 2009 so izdali album »Undergrand«, ki je sestavljen iz predelanih starejših skladb in novega avtorskega materiala.

Istočasno z albumom so posneli tudi videospot za Došli smo do kraja puta, ki je Pera Defformera izstrelil med zvezde. V zadnjih nekaj letih so se v naši državici oglasili že nekajkrat in vsakič občinstvo brezkompromisno navdušili. Kombinacija odlične glasbe in nastopa karizmatičnega pevca Gorana Biševca – Biška, čigar zabavnih nagovorov in narodnjaškega nastopaštva se ni mogoče naveličati, ne pusti nikogar ravnodušnega.

http://www.perodefformero.com/
https://www.facebook.com/Pero.Defformero.band

Pero Defformero - Došli smo do kraja puta:
https://youtu.be/ahk4zVB2-c0

Pero Defformero - Gastarbajter:
https://youtu.be/SahpP3IrkOg

Pero Defformero - Metal sviraću:
https://youtu.be/6UywYH4fbtg

Pero Defformero - Volim te...:
https://youtu.be/-yzkk2ermYE


Projekt podpirajo: Zavod Carnica, Rock bar Down Town, Društvo SubArt, Mestna občina Kranj, Ministrstvo za kulturo, Klub študentov Kranj

Vabljeni!