Kinofobia: Predstavitev Protirasistične fronte brez meja, Ruski detel, Savlov sin, Dobri državljan

25. april - 28. april, 2016
Začetek: vsak dan ob 20.00
Vstop prost oz. prostovoljni prispevki.

V sklopu projekta Kinofobia bomo v aprilu predvajali ful hude filme, vredne ogleda! To so Predstavitev Protirasistične fronte brez meja, Ruski detel, Savlov sin in Dobri državljan.


25. april ob 20.00: PREDSTAVITEV DELOVANJA PROTIRASISTIČNE FRONTE BREZ MEJA, 2015/16
Režija: Komunal.org
Dolžina: 60min
kratki video posnetki

Opis:
Komunal.org je neodvisna medijska platforma, ki je skozi svojo video produkcijo zajela tudi delovanje Protirasistične fronte brez meja. Slednja igra aktivno vlogo pri intenzivnem dogajanju v zvezi z migracijami v zadnjih mesecih. Skozi nabor kratkih video posnetkov neodvisnih novinarjev bomo predstavili samoorganizirano delovanje aktivistov od septembra 2015 pa vse do danes. Medijska platforma komunal.org je namenjena predstavitvi pogledov, ki jih množični mediji smatrajo za nezanimive, nerelevantne ali jih preprosto ignorirajo.
Prav zato se platforma usmerja v raziskovanje nevidnih družbenih okoliščin in razmerij moči, aktivistom pa predstavlja sredstvo beleženja lastnih izkušenj in zgodb na polju političnih bojev, s čimer jim omogoča lažje razumevanje lastne pozicije v družbi, njeno artikulacijo in transformacijo v moment opolnomočenja sobork in soborcev v skupnosti.
http://www.komunal.org/
https://www.facebook.com/Komunalorg-418836528243044/
-------------------------------------------------------------------------------------
26. april ob 20.00: RUSKI DETEL (THE RUSSIAN WOODPECKER), 2015
Režiser: Chad Gracia
Država: Ukrajina, Amerika
Dolžina: 80min
dokumentarni film
Podnapisi: angleški

Opis:
26. april 1986. Ukrajina, Černobil.
Mineva 30 let od najhujše nesreče v zgodovini jedrske energije. O vzroku nesreče obstajata dve nasprotujoči si uradni razlagi. Prva je bila objavljena avgusta 1986 in je okrivila izključno upravljavce v jedrski elektrarni. Druga razlaga je bila objavljena leta 1991 in je krivdo pripisala zasnovi reaktorja RBMK, predvsem nadzornim palicam. Na obe komisiji so močno pritiskale različne skupine, med drugim snovalci reaktorja, osebje elektrarne Černobil in vlada. Nekateri neodvisni strokovnjaki menijo, da ni povsem pravilna nobena od razlag.

Oktobra lani je Chad Gracia posnel dokumentarni film Ruski detel, glavni igralec je ukrajinski umetnik Fedor Aleksandrovič, ki je prepričan, da so nesrečo po navodilih iz Moskve sprožili zato, da bi prikrili neučinkovitost Duge, s tem pa »ekonomsko« katastrofo, zaradi katere te je v SZ takrat čakala smrt.
Duga je bil skrivnostni prisluškovalni radar v bližini jedrskega reaktorja, ki naj bi v ZDA pošiljal elektromagnetne signale ter tako motil njihove telekomunikacijske kanale, in čigar zvok spominja na trkanje detla.
Film prikazuje tudi razne izseke iz bližnje in daljne preteklosti, v katerih zasledimo (ne)odzivnost vlade takoj po katastrofi, opustošenje, ki ga je za seboj pustila nesreča in pa tudi nedavno krizo, ki je prizadela Ukrajino in povzročila proteste. Bolj ko se Fedor ukvarja s černobilsko preteklostjo in intervjuja številne vpletene posameznike, bolj spoznava, da se Rusija vrača v čas Stalinove Sovjetske zveze in, da bi razkritje njegove teorije lahko imelo posledice zanj in njegovo družino …
http://www.russianwoodpecker.com/about/
https://www.facebook.com/russianwoodpecker/
http://www.imdb.com/title/tt4082596/
https://www.youtube.com/watch?v=q1poYZCO7qk
-------------------------------------------------------------------------------------
27. april ob 20.00: SAVLOV SIN (SAUL FIA), 2015
Režiser: László Nemes
Država: Madžarska
Dolžina: 107 min
zgodovinska drama
Podnapisi: slovenski

Opis:
Oktober 1944 v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Savel Ausländer je član posebne skupine judovskih taboriščnikov, imenovane sonderkommando, ki je prisiljena sodelovati pri množičnih usmrtitvah. Nekega dne med delom v krematoriju odkrije truplo dečka, za katerega trdi, da je njegov sin. Zdaj ima pred sabo le še en cilj: najti rabina, ki bo zrecitiral molitev za pokojnika, in otroka dostojno pokopati.
Odkritje canskega festivala, za mnoge "film leta", je pretresljiva pripoved o človeku, ki išče človečnost v okoliščinah, kjer je ni.
Velika nagrada žirije v Cannesu.

Iz prve roke:
»Želeli smo ubrati povsem drugo pot od običajnega pristopa zgodovinskih dram, od njihove obsežnosti in pripovedovanja iz različnih perspektiv. Ta film ne pripoveduje zgodbe o holokavstu, pač pa preprosto, v omejen časovno-prostorski okvir postavljeno pripoved o nekem človeku, ki se je znašel v grozljivih okoliščinah; o dveh dneh v življenju moškega, ki je bil prisiljen odvreči svojo človečnost in ki najde moralno preživetje v reševanju trupla. Glavnemu liku sledimo skozi ves film, razkrijemo le njegovo najbližjo okolico in ustvarimo organski filmski prostor okrnjenih dimenzij, ki je blizu človeški percepciji. Uporaba fotografije s plitvim fokusom, stalna prisotnost elementov zunaj polja in pripovedovanje skozi dolge posnetke, omejen dotok vizualnih in stvarnih informacij, dostopnih gledalcu in glavnemu liku – to so bili temelji naše pripovedne strategije. Da bi prikazali verodostojen svet, ki naj bo čim bolj zvest zgodovini, so dogodki in prizorišča groze prikazani fragmentarno, kar odpre prostor gledalčevi domišljiji. Pekel, skozi katerega potujemo, tako ne more biti v celoti zaobjet v pogledu gledalca, ampak le delno rekonstruiran v njegovem umu.«
- László Nemes

Nagrade in festivali:
Velika nagrada žirije, nagrada FIPRESCI, nagrada vulcain za tehnične dosežke (T. Zányi), nagrada Françoisa Chalaisa – Cannes. Posebna nagrada žirije – Sarajevo. Najboljši režiser – Stockholm. Najboljši celovečerec – Zagreb. Zlati globus za najboljši tujejezični film. Bronasta nagrada za fotografijo – Camerimage. Nominacija za nagrado britanskega neodvisnega filma (BIFA) za najboljši mednarodni neodvisni film. Telluride. Toronto. San Sebastian. New York. London. Busan. Solun. LIFFe. Oskar v kategoriji najboljši tujejezični film.
https://www.youtube.com/watch?v=5kOPK1JaNuQ
http://sonyclassics.com/sonofsaul/
http://www.imdb.com/title/tt3808342/?ref_=fn_al_tt_1
-------------------------------------------------------------------------------------
28. april ob 20.00: DOBRI DRŽAVLJAN (A GOOD AMERICAN), 2015
Režiser: Friedrich Moser
Država: Avstrija
Dolžina: 100 min
dokumentarni film
Podnapisi: slovenski

Opis:
Film Citizenfour nam je pokazal, kako je Edward Snowden razkril množični in nezakoniti nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. A naj se je zdela novica še tako srhljiva, so nas skušali prepričati, da sta vsesplošni nadzor in poseganje v zasebnost cena, ki jo moramo plačati za svojo varnost. Kriptolog in varnostni izvedenec Bill Binney odločno izpodbija to domnevo in trdi, da obstaja učinkovit sistem, ki lahko zagotovi varnost, ne da bi ogrožal naše državljanske svoboščine. Po besedah človeka, ki je bil več let eden vodilnih analitikov pri Agenciji za nacionalno varnost, bi lahko program ThinThread, ki ga je razvil s sodelavci, izsledil teroristične aktivnosti in tako preprečil napade.
Dobri državljan je dokumentarni triler o žvižgaškem predhodniku Edwarda Snowdena Billu Binneyju, ki je prepričan, da sta svoboda in demokracija nezdružljivi z množičnim nadzorom ter razgalja skorumpirane organizacije, ki trdijo drugače.

Festivali in nagrade:
CPH: DOX. DOC NYC. Palm Springs. Rotterdam. Diagonale. FDF, Ljubljana.
http://agoodamerican.org/
http://www.imdb.com/title/tt4065414/?ref_=fn_al_tt_1
https://www.youtube.com/watch?v=cXVETt7idLA

Vabljeni!