Šola odprtih vrat - delavnica: Urbani mostri - Mestne beštije (sitotisk, lesorez, globoki tisk)

Od 18. do 20. aprila, 2016
Začetek: 16.00
Konec: 21.00
Brezplačna udeležba oz. prostovoljni prispevki.

V sodelovanju s študenti Akademije Lepih Umetnosti v Benetkah (Accademia di Belle Arti di Venezia) in Layerjevo hišo, bomo izpeljali tri dnevno delavnico sitotiska, lesoreza in globokega tiska.

Sodelujoči: študenti Akademije Lepih Umetnosti v Benetkah (Accademia di Belle Arti di Venezia), Trainstation Subart,
Layerjeva hiša
Vodja projekta: Ana Brumat
Vodje delavnic: Leonardo Marenghi, Andrea Bortuzzo, Marco Trentin

V trodnevnih delavnicah na temo URBANI MOSTRI – MESTNE BEŠTIJE bomo predstavili 3 osnovne grafične tehnike: sitotisk, lesorez ter globoki tisk. Iz Beneške Akademije (Accademia di Belle Arti di Venezia) smo se zbrali najboljši grafiki, kateri bi si radi izmenjaliter nabrali nove izkušnje z drugimi umetniki tudi izven Benetk ter Italije. Tema URBANI MOSTRI – MESTNE BEŠTIJE se nanaša na vse stvore in pošasti, ki so se razvile s časom v urbanem okolju. Interpretacija je odvisna od posameznika. Obravnavali bomo teme, ki nas v mestu zastrašujejo ali jezijo, pa tudi tiste s katerimi smo se naučili sobivati. Pošasti so lahko tehnologija, arhitektura, urbanizem, umetnost, ekonomija, politika, razni sistemi, -izmi, ljudje... Poizkušali bomo prikazati razvoj in pomen njihove eksistence ter njihov vpliv na urbano okolje.


Zanimiva bo tudi primerjava različnih pogledov na urbane bestije zaradi dveh popolnoma razzličnih mest iz katerih prihajamo. Za še večjo raznolikost pošasti bomo poskrbeli s tremi različnimi tehnikami tiska. Tako bomo iskali pošasti, ki se med mesti razlikujejo, našli pa bomo tudi tiste, ki so nam obem skupne. Da se izognemo tipičnemu formatu papirja ter dvodimenzionalnosti grafik, bomo tiskali na različne kose blaga, katere bomo na koncu sešili skupaj v končni izdelek. S tehniko tiskanja na blago bomo lahko pobegniliiz klasičnih proporcev, ki grafiki preprečujejo vstop v sodobno umetnost. Iz sešitih kosov potiskanega blaga bomo naredili inštalacijo, katero bomo umestili v primerno urbano okolje. Različni stvori vseh vrst se bojo tako zlili v novo skupnost.

V delavnici lesoreza bomo pokazali kako tiskati z najosnovnejšimi pripomočki, brez tiskarske preše, naučili se bomo uporabiti samo navadno kuhinjsko žlico ter najosnovnejše pripomočke. Vsak bo ustvaril svoj lesorez na leseno ploščico, katero bomo potem odtisnili na blago. Poizkusili bomo odtisniti tudi odrezke PVC talnih plošč, ki ne bodo gravirane, a bojo služile kot večje barvne ploskve. Ker je za jedkanje plošč potrebna kislina ter posebne aparature, se bomo tokrat posvetili tehniki suhe igle, namesto cinkovih plošč pa bomo uporavljali PVC plošče. Tiskali bomo v Layerjevi hiši, kjer nam bodo posodili prešo za globoki tisk. Študenti iz Benetk pa bomo s seboj prinesli kakšno končano cinkovo ploščo, že pripravljeno za tisk.

V delavnici sitotiska bomo podobe ročno naslikali na prozorno folijo, ter jih potem prenesli na sita. Naučili se bomo mešati barve ter najti prave kombinacije. Kot je že bilo rečeno bomo v vseh treh tehnikah tiskali na blago. Pokazali bomo, kako lahko naredimo sita za tiskanje kar doma.

Za zaključek bomo skupaj premislili o inštalaciji: obliko, kompozicijo, montažo ter postavitev v prostoru

Vabljeni!