Eko teden

21.-24. november, 2016

Začetek: 18.00
Konec: 22.00
Vstop prost.

EKO TEDEN
21.11. film Fuck for Forest
22.11. predstavitev organizacije Sea Shepherd
22.11. koncert skupine EcoWar (Nizozemska, Avstralija)
23.11. Ivan Soče: poti iz medicinskih in prehranskih zablod (predavanje in diskusija)
24.11. 6. Veganska kuhna


21.11. ob 19.00 
FUCK FOR FOREST
dokumentarni film, drama
Leto: 2012
Podnapisi: Hrvaški

Film Fuck for Forest je dokumentarni film Michala Marczaka. Premierno je bil predvajan oktobra 2012 na Poljskem, in sicer na Varšavskem Filmskem Festivalu, na katerem je zmagal kot najboljši dokumentarni film. Leto kasneje je bil nominiran tudi za Sheffield Green Award, na katerem je prejel nagrado Special Mention (Posebna omemba).

opis
Dokumentarec prikazuje delovanje FFF – Fuck For Forest; neprofitne okoljske organizacije, ki sta jo leta 2004 ustanovila Leona Johansson in Tommy Hol Ellingsen na Norveškem. Ta s proizvodnjo in prodajo pornografskega materiala in spolnimi odnosi v javnosti zbira denar za namene reševanja pragozdov po celem svetu. Z denarjem, ki ga zaslužijo s prodajo posnetkov na internetu, skušajo kupiti čim širša območja gozdov in s tem pred bolnim Zahodom zaščititi tako sam gozd kot tudi domorodna ljudstva v njem. Šlo naj bi za eno najbolj bizarnih, a v svojem poslanstvu precej učinkovitih dobrodelnih organizacij, ki temelji na ideji, da seks lahko spremeni svet. Vse od ulic Berlina do globin Amazonskega deževnega gozda – na misiji reševanja sveta.
Njihova nenavadna in inovativna ideja je po svetu sprožila različne kritike. Za nekatere so le čudaki, ki uživajo v javnem prikazovanju spolnih odnosov, za druge pa predstavljajo eno pomembnejših naravovarstvenih organizacij. Kam spadajo po vašem mnenju pa se odločite sami – ob ogledu istoimenskega filma Fuck For Forest.

http://www.fuckforforest.com/
http://www.fuckforforest.com/en/about.html
https://www.facebook.com/Fuck-For-Forest-202536726448806/
http://www.imdb.com/title/tt2444006/
https://www.youtube.com/watch?v=RgxVYjrWfM8
------------------------------------------------------------------------------------------
22.11. ''EKO TERORISTI'' - SEA SHEPHERD 
PREDSTAVITEV DELOVANJA ORGANIZACIJE IN NJENIH ČLANOV ob 18.00

Delovanje Sea Shepherd nam bo predstavil veteran organizacije JAMES BROOK. James je tudi član anarho punk banda ECOWAR, ki bo sledil predstavitvi.

''Morski pastirji'' so bili ustanovljeni leta 1977. Oče organizacije je znani kitolovni kapitan Paul Watson, ki je bil prav tako eden izmed ustanovnih članov Greenpeace-a, a se je sprl z njimi zaradi “pomanjkanja nasilnih akcij”. Organizacija je zaradi svojega “nasilnega” pristopa k reševanju okolja proglašena kot “eko- teroristična” nevarnost št.1.
Njihove akcije vključujejo oviranje plovbe določenim plovilom, predvsem kitolovkam, oviranje pobijanja tjulnov, zaslepljevanje kitolovcev z laserskimi žarki, metanje steklenic s smrdljivo masleno kislino na ladje, uničevanje ribiških mrež ipd..
Direktor lokalne podružnice Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) Derrick Swanepoel jo imenuje najbolj bojevita aktivistična organizacija na planetu. Pravi, da samo to še deluje in, da niso še ena pohlevna, z zastavami mahajoča, peticije podpisujoča neučinkovita organizacija.
Zaradi svojih neobičajnih načinov osveščanja so v svojo kampanijo vključili že večinsko javnost. Od veterinarjev, inženirjev, novinarjev in celo gospodinje. Ker nimajo sponzorjev, morajo biti zelo domiselni in ustvarjalni pri svojih aktivnostih. Srce organizacije so osveščeni prostovoljci ali posamezniki z jasno okoljsko vizijo. Neosveščenim, ki potrebujejo "razsvetlitev", da bodo lahko spoznali kruto realnost “posiljevanja” svetovnih oceanov, priporočajo ogled dokumentarcev, kot so The Cove (Zavetišče) ali End of the Line (Konec verige), ki jim bodo za vedno spremenili pogled na to problematiko.
“Ostali svet izkorišča afriška naravna bogastva, na kocu so domačini in narava tisti, ki potegnejo krajši konec.” - Derrick Swanepoel (SSCS)

povezave
http://www.seashepherd.org/
https://www.facebook.com/seashepherdglobal/?fref=ts
------------------------------------------------------------------------------------------
22.11. KONCERT SKUPINE ECOWAR (Nizozemska, Avstralija) ob 21.00

Ecowar so evropski anarho-punk bend, ki je s svojim delovanjem začel leta 1998. Kot politična skupina s svojo 'težko rockersko' rifažo širijo pozitivna sporočila že skoraj dve desetletji. Srce benda sta Ernie in James na bobnih in kitari, vsaka turneja pa doda nekaj novega – od žonglerjev z ognjem, performerjev na hoduljah, do dodatnih kitaristov, klaviaturistov, violinistov, bobnarjev in pevcev.
V preteklih letih so imeli kar nekaj turnej, med drugimi tudi z Lianom, nekdanjim basistom skupine Do or Die, leta 2005. V sklopu turnej so nastopili že po celotni Evropi, leta 2002 pa tudi v Avstraliji.

Poleg širjenja idej preko glasbe so aktivni tudi drugače. Ko ni na turneji s skupino, je kitarist James dejaven v aktivistični organizaciji Sea Shepherd, v kateri se bojuje proti ilegalnemu lovu in ribolovu na svetovnih oceanih.

Oktobra in novembra 2016 se prvič po letu 2011 spet podajajo na turnejo, na kateri se jim je pridružil Greg iz znane avstralske folk punk skupine Mutiny. Tudi tokrat obljubljajo energičen nastop čistega anarho-rocka.

https://www.facebook.com/Ecowar-958057504247104/?fref=ts
https://www.youtube.com/watch?v=9hQ-QInRJaU
------------------------------------------------------------------------------------------
23. 11.IVAN SOČE: Poti iz medicinskih in prehranskih zablod
PREDAVANJE IN DISKUSIJA ob 18.00

ZDRAVLJENJE NI ZNANOST
SODOBNA MEDICINA NI USPEŠNA
VEČ ZDRAVLJENJA – VEČ BOLEZNI

PREHRANJEVANJE NI ZNANOST
SODOBNA PREHRANA NI ZDRAVA
VEČ DIET – MANJ ZDRAVJA

KAKO KLJUB ZDRAVSTVENI SKRBI IN 
NASVETOM ZA ZDRAVO PREHRANJEVANJE (P)OSTATI ZDRAV IN ZADOVOLJEN?

Ivan Soče je publicist, založnik (založba Sitis), bloger in borec za bolj zdrav način življenja. O sebi pravi, da je že dovolj star za nekaj znanja in modrosti in dovolj mlad, da se še z veseljem uči in informacije posreduje drugim. Piše že od nekdaj. Včasih je pisal novinarske prispevke za radio in časopis, bil je tudi urednik študentskega časopisa Katedra. Kot študent je napisal knjižico Za samoupravno univerzo, pozneje pa knjigo Življenje je lahko še lepše. Objavil je skoraj 200 strokovno poljudnih člankov v številnih medijih, gostoval v številnih radijskih in televizijskih oddajah, je predavatelj, urednik in založnik ter avtor knjige HIPOKRAT JE BIL KUHAR – poti iz medicinskih in prehranskih zablod.

Knjiga je popoln vodnik za odlično telesno in duševno zdravje ter dolgo življenje! Iz knjige izvemo, zakaj zbolevamo, v kakšni meri nam lahko pomaga in škodi farmacevtska in alternativna medicina ter kaj lahko sami naredimo, da bolezni preprečimo, ustavimo napredovanje in jih celo pozdravimo. Tako popolnih, verodostojnih informacij in praktičnih navodil za srečno, zdravo in dolgo življenje na enem mestu še ni bilo.

Na predavajnu bo po znižani ceni možno kupiti tudi knjigo Hipokrat je bil kuhar.

http://www.soce.si/?page_id=5
http://www.hipokratjebilkuhar.si/o-avtorju.html
https://www.facebook.com/ivan.soce.3
------------------------------------------------------------------------------------------
24.11. 6. Veganska kuhna ob 18.00