Kinofobija: Janis Joplin: Otožno dekle, Odpadki druge generacije - po stopinjah nekega punka, Cowspiracy: Skrivnost tajnosti

25.-27. oktober, 2016

Začetek: 20.00 (vsak dan)
Konec: 22.00 (vsak dan)
Vstop prost oz. prostovoljni prispevki.

ART KINO - KINOFOBIJA
V oktobrski Kinofobiji si lahko brezplačno ogledate naslednje filme: Janis Joplin: Otožno dekle, Odoadki druge generacije - po stopinjah nekega punka, Cowspiracy: Skrivnost tajnostiTorek, 25.10. ob 20.00
JANIS JOPLIN: OTOŽNO DEKLE
Janis Joplin: Little Girl Blue
Biografsko dokumentarni glasbeni film
Dolžina: 107 min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Amy J. Berg
Režija: Amy J. Berg
Igrajo: Cat Power, Janis Joplin, Karleen Bennett, Laura Joplin, Michael Joplin, Jack Smith

zgodba
Janis Joplin se je v zgodovino zapisala kot ena ključnih osebnosti glasbene in kulturne revolucije šestdesetih. Toda kdo je bila, ko je za odrom odložila svojo iskrivo, energično, na videz neobremenjeno odrsko persono? Amy Berg s pomočjo Janisinih prijateljev, sodelavcev, družinskih članov, ljubimcev in zbirke zelo osebnih pisem, ki jih je pisala svojim najdražjim, izriše kompleksen portret bistre, občutljive, a tudi ranjene in globoko osamljene duše, ki je na odru iskala le eno: ljubezen.

Ganljiv, poglobljen portret "prve dame rock'n'rolla", glasbene ikone, ki je na odru izpela lastno bolečino in s svojo nekonvencionalno držo tlakovala pot sodobnim glasbenim upornicam.

iz prve roke
»Janis si zasluži spodoben film o sebi. Zdi se mi, da je bila do zdaj bolj v ospredju njena smrt kot njeno življenje, jaz pa sem želela, da bi ljudje dobili občutek, kdo je bila Janis kot ženska, kot rock zvezda. V bistvu je bila prva ženska rokerica in prebiti se je morala čez mnogo ovir, da je lahko tlakovala pot, po kateri danes stopajo ženske. Imela je neposreden vpliv na žensko gibanje na drugačen način, kot o tem govori zgodovina. Bila je feministka, ne da bi se ji bilo treba razglasiti za feministko.
Mislim, da njena zgodba nagovarja vsakogar na svoj način. Vsakdo v tem filmu vidi del sebe. Ljudje, ki o Janis ne vedo nič, goreči oboževalci, ženske, filmarji, pevci in pevke, ljudje, ki jih nanjo veže katera izmed pesmi, ki jim je všeč. Njena pisma so bila za zgodbo ključna, saj ponujajo redek vpogled v odnose z družino in prijatelji ter Janisino potrebo, da je na papirju popolnoma iskrena do sebe. Iz njih lahko razberemo tudi njen odnos do slave, iz katerega puhti lakota po ljubljenosti. Ko sem začela pripravljati film, sem mislila, da je bila manj občutljiva. Moja predstava o njej je bila polna klišejev; ob pogovorih z ljudmi, ki so mi vsi po vrsti pripovedovali podobne zgodbe, pa so se klišeji popolnoma razblinili. V bistvu sta bili dve Janis: ženska, ki je pela in vreščala na odru, tista, ki jo lahko vidite na arhivskih posnetkih ..., a tu je bilo tudi plašno, introvertirano mlado dekle, in zelo težko je bilo loviti ravnotežje med obema ...«
- Amy J. Berg

IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3707114/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=v_pi1tfs7gI
-------------------------------------------------------------------------------------
Sreda, 26.10. ob 20.00
ODPADKI DRUGE GENERACIJE - PO STOPINJAH NEKEGA PUNKA
Dokumentarni film
Dolžina: 62min
Država : Slovenija
Leto: 2016
Režija: Dunja Danial
Scenarij: Dunja Danial, Jasna Babić
Produkcija: Visoka šola za umetnost,
Univerza v Novi Gorici

o filmu
Punk je moral umreti zato, da lahko živi.
Po osamosvojitvi Slovenije je delovalo, da je zgodba Punka na Slovenskem končana. A vsak konec je hkrati nov začetek. Po letu 1991 se oblikuje nova, druga generacija punkerjev, ki še danes verjame, da je drugačen svet mogoč in potreben.
O punk ideologiji, kulturi, glasbi, skvoterskem gibanju, svobodoljubju in politični borbi pod zastavo anarhizma nam pripovedujejo aktivni pripadniki undergrounda: glasbeniki, aktivisti, skvoterji, glasbeni promotorji in organizatorji. Iz prve roke, neposredno.
To je dokument neodvisnosti, ljubezni do glasbe in ustvarjanja. Premislek o delu iz strasti in o svetu, ki ga ne poganja kapital.

Od panksov za pankse.

Film v številkah
12 ur glasbene podlage
20 ur posnetega materiala
96 ur arhivskih posnetkov
393 flajerjev in plakatov
830 fotografij
33 mesecev izdelave

V prvi polovici 2000 je bila punk scena na vrhuncu. Ogromno novega se je dogajalo in okrog leta 2003 sva si Jasna in Dunja zaželeli, da bi nekdo zabeležil življenjsko pot te nove punk scene. Minevala so leta, bili so vzponi in padci. Ugotovili sva, da če midve ne bova posneli filma, ga verjetno ne bo nihče, vendar dlje od občasnega sanjarjenja nisva prišli.
Dunja je 2012 vpisala magisterij iz filma in začela razmišljati ali bi morda izkoristila priložnost za izdelavo tega dokumentarnega filma. Jasna je takoj ponudila svojo pomoč in oktobra 2013 so se začele priprave. Raziskave, iskanje arhivskega materiala in pisanje scenarija so trajali eno leto. Septembra 2014 je bil posnet prvi intervju, zadnji pa julija 2015 in prva montaža je bila narejena že isto poletje, vendar je bil film predolg, trajal uro in pol. Leto in osem verzij kasneje je film končan. Upamo, da boste uživali v njem!

***

Dunja: "Film je avtorski, težko je biti čisto nepristranski, tudi če se trudiš."

Jasna: "Mogoče sva komu storili krivico, da ga v filmu nisva izpostavili, ampak to je čisto iz preprostega razloga, ker sva se dotaknili okolja, v katerem sva bili vpeti tudi sami. Opisali sva najin doživljaj v tistem času. Dotakneva se res samo ene linije. ... Nekdo, ki posluša eno zvrst punka, se ne more ravno čisto poistovetiti z nekom, ki posluša drug podžanr. V filmu govorimo o majhnem segmentu populacije panksov v Sloveniji, ki so delovali v tistem času."

Uradna stran: http://www.odpadkipunkdok.si/?sub=home
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2mMB5rRktaI
-------------------------------------------------------------------------------------
Četrtek, 27.10. ob 20.00
COWSPIRACY: SKRIVNOST TRAJNOSTI
Cowspiracy: The Sustainability Secret
Dolžina: 85min
Država: ZDA
Leto: 2014
Režiserji: Kip Andersen, Keegan Kuhn
Izvršni producent: Kip Andersen
Umetniški vodja: Keegan Kuhn
Scenarij: Kip Andersen, Keegan Kuhn
Nastopajo: Michael Pollan, Dr. Richard Oppenlander,
Dr. Will Tuttle, Will Potter, Howard Lyman, Will Anderson.
Država: ZDA

o filmu
V času brezupnih spopadov s sušo, ko naši oceani umirajo, klimatske spremembe pa so postale že del našega vsakdana, Cowspiracy odkriva razloge, zakaj do tega prihaja in kako lahko ukrepamo. Skozi izčrpne pogovore z vodilnimi okoljevarstvenimi organizacijami, ta dokumentarni film raziskuje slepe točke, ki nas vodijo v pogubo iz katere nas ne bo odpeljal niti električni avto.

Cowspiracy: Skrivnost trajnosti je šokantni celovečerni dokumentarec o okolju, ki sledi neustrašnemu filmskemu ustvarjalcu na poti odkrivanja najbolj uničujoče industrije s katero se danes sooča naš planet. Pri tem se sprašuje zakaj je vodilne svetovne okoljevarstvene organizacije preveč strah, da bi spregovorile o tej problematiki.

Pretresljiv kot “Črna riba” (Blackfish) ter navdihujoč kot “Neprijetna resnica”
(An Inconvinient Truth), ta udaren a lahkoten dokumentarec razkriva uničujoč vpliv masovne živinoreje na naš planet.

O filmskih ustvarjalcih:
Kip Andersen: Andersenova okoljevarstvena naravnanost se je razvila kot rezultat ogleda filma “Neprijetna Resnica” (An Inconvinient Truth). Začel je z fanatičnim recikliranjem, z neprestanim ugašanjem luči, poredko se je tuširal in namesto avta vozil kolo. Verjel je, da počne vse kar lahko za dobro planeta, saj je sledil navodilom svetovnih okoljevarstvenih organizacij. Ko je ugotovil, da je pravzaprav živalska industrija največji povzročitelj okoljskega uničenja, se mu je svet obrnil na glavo. Je ustanovitelj gibanja “Animals United Movement”, ki se ukvarja z ustvarjanjem filmov ter medijev za promocijo trajnosti, sočutja in miru za vsa zemeljska bitja. Prav tako je serijski podjetnik, ki je ustvaril že preko tisoč podjetij. Je diplomant Cal Poly San Luis Obispo univerze za podjentištvo in domačin San Francisca že več kot desetletje.

Keegan Kuhn: Je snemalec, nagrajeni ustvarjalec dokumentarnih filmov in profesionalni glasbenik, ki živi na vzhodni obali San Francisca. Delal je že z neprofitnimi organizacijami in bil vključen v gibanja za človeške pravice že vse življenje. Kot ustvarjalec filmov oskrbuje organizacije z visoko-kvalitetnimi filmi in videi, ter jim tako pomaga stopiti v stik z širšimi skupinami ljudmi.
Njegova filmska kariera ga je popeljala vse do oddaljenih notranjščin Aljaske za dokumentacijo sodobnih načinov samozadostnega življenja, pa do puščav zahodne Amerike, kjer je snemal še zadnje potomce divjih konj. Od podeželjskih ruralnih skupnosti do neuglednih urbanih prostorov, njegova strast izvira iz globoke želje, da osvetli zamolčane zgodbe najbolj zatiranih delov naše družbe ter povečuje vidnost vprašanj o družbeni pravičnosti.

O produkciji:
AUM Films je mlada neprofitna organizacija, ki jo je ustanovil Kip Andersen z namenom spodbujanja sočutja in miru v življenju vseh zemeljskih prebivalcev. “Skrivnost trajnosti” (Cowspiracy: The Sustainability Secret) je AUMova začetna produkcija.

First Spark Media je produkcijsko podjetje, ki se osredotoča na ustvarjanju filmov ter videov o družbenih (ne)pravicah. Ustvarja digitalne medije/filme za neprofitne organizacije, fundacije, aktiviste in ozaveščena podjetja ter jim s tem pomaga pri učinkovitejšem komuniciranju svojih poslanstev s svetom. First Spark Media je posnela filme in druge medije za organizacije kot so Universal Compassion Fundation, American Wild Horse Preservation Campaign, The Organization of Labor Assistance, LGBT Compassion in Animal Place sanctuary.

Pred filmom vabljeni na Vegansko kuhno, s pričetkom ob 19.00.

Uradna stran: http://www.cowspiracy.com/
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt3302820/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=nV04zyfLyN4

Vabljeni!