The Stroj

8. oktober, 2016

Začetek: 21.00
Konec: 3.00
Vozovnica: 8 eur

Glasbeni kolektiv The Stroj je nastal leta 1997 v Laškem. Na začetku je deloval kot osemčlanska tolkalska zasedba, katere inštrumentarij so sestavljali odpadni plastični in kovinski sodi, odsluženi strojni deli ter različna delovna orodja. Za zgodnje obdobje The Stroj so bile značilne izrazito tolkalske kompozicije, ki so temeljile na udarnih, mehanično strukturiranih ritmih ter industrijsko zvenečih tolkalih.

Z zadnjim albumom »Metafonik« iz leta 2013 The Stroj nadaljujejo zvočna raziskovanja, katerih smer so začrtali že leta 2000 na prvencu »Ventilator«. Člani kolektiva so med dolgotrajnim snemalnim procesom radikalno posodobili svoj inštrumentarij ter tolkala nadgradili z originalnimi elektro-mehanskimi in elektronskimi inštrumenti, ki so njihovemu plemensko industrijskemu zvoku dodali novo, retro futuristično dimenzijo.


Ustvarjalno obdobje, ki ga zaokrožujejo z omenjenim albumom, je vodja kolektiva Primož Oberžan opisal takole: »V dobi vse pametnejših telefonov, ki sovpada z neoliberalno demontažo šolskega sistema, nas zanima kritična uporaba tehnologije, ki ni podvržena ideologiji učinkovitosti in napredka za vsako ceno. Inštrumente in stroje uporabljamo kot mašine za proizvodnjo pomena skozi kolektivni ritual. Razvijamo glasbeni jezik s katerim nagovarjamo občinstvo, da se pridruži ritmu upora proti vsesplošni komercializaciji naših življenj. Zato smo posneli Metafonik: visokonapetostno nizkofrekvenčen zarjavelo oster grobo zbrušen resonantno prešvican elektromehansko sublimen hipnotični šus v drobovje in neokorteks.«

The Stroj je s svojim aktualnim singlom in videospotom »Skin Scream« konec lanskega leta zaključil uspešno koncertno sezono, v kateri so zatresli odre in navdušili občinstvo na številnih festivalih po Sloveniji, Hrvaški ter Makedoniji.

Zasedba:
Dare Hriberšek – sod
Nina Orlič – sod
Žiga Miklavc – sod
Matej Voglar – sod, hang
Stane Špegel – elektronika
Matic Kadliček – pajk
Fabijan Purg – kick
Matic Gselman – kontaktor
Primož Oberžan – vzmetni bobni, efektor, teremin, glas

http://www.thestroj.net/
http://thestroj.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/the-stroj

The Stroj - Skin Scream (video):
https://youtu.be/0o6_nRS04Sg

The Stroj - Metafonik (video):
https://youtu.be/QxMDhwXa4Ks

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/308976962814166/

Vabljeni!