Kinofobija: Dion Agius, Neruda, Glej in se čudi, Koga napasti zdaj

27.-30. marec, 2017
Začetek: 19.00
Vstop prost.

V našem malem art kinu si boste v marcu lahko ogledali: DION AGIUS, NERUDA, GLEJ IN SE ČUDI in KOGA NAPASTI ZDAJ.

VREDNO OGLEDA!

Ponedeljek, 27.3. ob 19.00, vstop prost
DION AGIUS: The Smiling Bag (dokumentarni film o surfanju), 2016
Nastopajo: OZZIE WRIGHT, CRAIG ANDERSON, NOA DEANE in CHIPPA WILSON.
Lokacije: Japonska, Indonezjia, Avstralija in ZDA.

Dion Agius je ekscentrično ime surfarske hardcore scene, ki ga večina povezuje z inovativnim “jezdenjem” valov ter artističnimi vizualnimi projekti (pretežno v paketu z Globe koletktivom).
Tokratni projekt stvari pelje še stopničko dalje oz. kot pravi sam Dion: “Letošnji izdelek ni za ljudi s kratkotrajno pozornostjo”, saj gre za dolgometražni film, ki se v zadnjih letih vse bolj vrača v surfarsko (sub)kulturo, kot odgovor zasičenosti s kratkimi in
nenavdahnjenimi internetnimi klipi.

Trailer: https://vimeo.com/195175453



Torek, 28.3. ob 19.00, vstop prost
NERUDA
Režija: Pablo Larraín
Scenarij: Guillermo Calderón
Države: Čile, Argentina, Francija, Španija, 2016
Dolžina: 108 min
Jezik: španščina, francoščina
Podnapisi: slovenski

zgodba
Ko hladna vojna doseže Čile, predsednik Videla obrne hrbet komunističnim kolegom. Pablo Neruda – pesnik, senator, predani komunist in nepoboljšljivi hedonist – predsednika javno okrivi izdaje in si prisluži obtožnico. Nerudi ne preostane drugega, kot da se z ženo Delio poda na beg. Tik za petami pa jima zagrizeno sledi policijski inšpektor Oscar Peluchonneau, skrivnostni in sila nezanesljivi pripovedovalec te zgodbe.
Pablo Larraín (Klub, Jackie) ujame duha in persono velikega čilskega poeta in politika v stekleničko duhovite, energične in nekoliko nadrealistične antibiografije s pridihom filma noir.

zanimivosti
Pablo Neruda (1904–1973) je bil čilski pesnik in politik. Leta 1927 je vstopil v diplomacijo in se pogosto selil po svetu. Kot zaprisežen levičar se je leta 1945 pridružil čilski komunistični partiji. Film se osredotoča na leto 1948, ko je bila komunistična partija preganjana, Neruda pa je bil prisiljen z družino ponovno zapustiti Čile. Vrnil se je leta 1952, ko je vlada umaknila narok za pregon levičarskih pisateljev in politikov. Naslednjih enaindvajset let je bilo za Nerudo izjemno pesniško produktivnih. Uveljavil se je kot eden najpomembnejših pesnikov dvajsetega stoletja in leta 1971 za svoje delo prejel tudi Nobelovo nagrado.

festivali, nagrade
Cannes – Štirinajst dni režiserjev. Nagrade fenix za najboljši film, montažo, scenografijo in kostumografijo. Najboljši scenarij – Lima. Nagrada National Board of Review za enega petih najboljših tujejezičnih filmov leta. Nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film. Čilski kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film. Sarajevo. Telluride. Toronto. New York. London. LIFFe.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=neUwXV_cSwM
___________________________________________________

Sreda, 29.3. ob 19.00, vstop prost
GLEJ IN SE ČUDI: Sanjarjenje o povezanem svetu, 2016
Lo and Behold: Reveries of the Connected World
Režija: Werner Herzog
Scenarij Werner Herzog
Država: ZDA
Dolžina: 98 min
Jezik: angleščina
Podnapisi: slovenski
Uradna stran: http://loandbehold-film.com/

zgodba
Werner Herzog se s sodobno tehnologijo druži tako poredko, da nima niti mobilnega telefona, kaj šele Facebookovega profila, pa vendar se z enakim navdušenjem kot prej skrajnih pokrajin zemeljske oble tokrat loti sveta sodobne povezanosti – od otroških korakov svetovnega spleta do možnih scenarijev, ki se nam obetajo v prihodnosti. Pred kamero povabi številna vodilna imena tehnološke revolucije, od vizionarskega podjetnika Elona Muska do zloglasnega hekerja Kevina Mitnicka. Na svoji poti pa naleti tudi na žrtve medmrežnih pasti in odkrije nenavadno skupnost tehnopuščavnikov – ti so zavetje pred elektromagnetnim valovanjem našli v senci ogromnega teleskopa, ki lovi radijske valove iz globin vesolja.

Opremljen z značilno radovednostjo in živahno domišljijo se Werner Herzog odpravi na potovanje, ki razkrije, kako je internet preoblikoval skoraj vse vidike naših življenj.

iz prve roke
»Vedeti morate, da imate opraviti s človekom, ki je prvič uporabil telefon pri sedemnajstih letih. /.../ Vse, kar sem izvedel med snemanjem tega filma, je bilo zame presenečenje. Projekta sem se lotil poln radovednosti, občudovanja in vznemirjenja, in globlje ko sem kopal, bolj zagonetno in zanimivo je postajalo. Mislim, da se to v filmu čuti. /.../ Svetovni splet je postal vseobsegajoč, zato seveda pronica tudi v temne plati človeške eksistence. Gre za fenomen, ki resnično spreminja naš način življenja bolj od česarkoli, kar smo si zamišljali, ko smo razmišljali o prihodnosti. /.../ Pisci znanstvene fantastike iz petdesetih let in kasneje niso predvideli interneta. Pisali so o letečih avtomobilih, medplanetarnih kolonijah in podobnih rečeh, nihče pa ni zares napovedal korenite spremembe, ki bo zajela družbo. Niti nekateri izmed znanstvenikov, ki so vzpostavili prvi spletni stik med univerzama UCLA in Stanford, niso imeli pojma, kako pomemben korak je to. Šele desetletja kasneje se nam je posvetilo. /.../ Mislim, da moramo v načinu uporabe interneta najti neko ravnovesje, ne smemo pa ga demonizirati. Seveda so tudi temne plati, kot sta spletno nadlegovanje in zasvojenost, a hkrati nam je splet omogočil tudi veličastne trenutke v znanosti. /.../ Nisem novinar in nimam pripravljenega seznama vprašanj. Pred kamero se le pogovarjam. Ko gledate film, lahko vidite, da pogovor spremljata nekakšna lahkotnost in včasih celo humor. Nobenih pripravljalnih intervjujev ne delam. Rad se na prizorišču pojavim s kamero in takoj začnem. To daje procesu neko nepopustljivost, neko silovitost in vztrajnost, kar me v teh pogovorih vodi.«
- Werner Herzog

festivali, nagrade
Sundance. Nagrada one future (posebna omemba) – München. Hot Docs Toronto. Sydney. BAMcinemaFest New York. AFI DOCS Washington. Jeruzalem. Melbourne. London. LIFFe.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Zc1tZ8JsZvg
___________________________________________________

Četrtek, 30.3. ob 19.00, vstop prost
KOGA NAPASTI ZDAJ, (dokumentarni film, komedija), 2016
Where to Invade Next
Režija: Michael Moore
Država: ZDA
Dolžina: 120 min
Jezik: angleščina, nemščina, norveščina, finščina, portugalščina, italijanščina, francoščina
Podnapisi: slovenski
Uradna stran: http://wheretoinvadenext.com/

Čudaški, prepirljivi in vedno neustavljivo zabavni režiser z oskarji nagrajenih dokumentarcev Bovling za Columbine, Fahrenheit 9/11 in Sicko se odloči vzeti stvari v svoje roke. Namesto Pentagona in ameriških politikov, ki netijo vojne zaradi nafte, se sam odpravi po svetu, da bi odkril, katere države je zares vredno napasti in z osvojitvami izboljšati ZDA. V Italiji se ustavi zaradi dopustov, v Nemčiji ga zanima industrija, v Franciji ga navduši kulinarika, na Islandiji pa mu je všeč udeleženost žensk v politiki. Ustavi se tudi v Sloveniji, kjer se pozanima o našem brezplačnem šolstvu in sreča predsednika države Boruta Pahorja.
Z oskarjem nagrajeni režiser Michael Moore se na filmska platna vrača s svojim najbolj provokativnim in smešnim filmom. V njem šaljivo napove vojno Pentagonu – od zdaj naprej bo v imenu Združenih držav Amerike napadal kar on sam.

Koga napasti zdaj je obširna in revolucionarna komedija, v kateri režiser prevzame vlogo »napadalca«. Ob obisku celega kupa držav poskuša Ameriki pokazati, kako bi lahko napredovala na različnih področjih. Avtor Fahrenheita 9/11 in Bovlinga za Columbine se v naša kina vrača s smešnim, a hkrati poučnim klicem k orožju. V dokumentarnem filmu pokaže, da rešitve za najbolj pereče probleme, s katerimi se spopada Amerika, v resnici že obstajajo; Američani si jih morajo samo še prisvojiti.

“Z izdatno šalo zabeljen kolaž neprijetnih resnic.” - Screen Daily.
“Smešen, a hkrati resen kot srčna kap.” - Entertainment Weekly.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1KeAZho8TKo
___________________________________________________

Vabljeni!